Doğu Akdeniz Levantındaki Üst Paleolitiğin erken fazı boyunca insanlar tarafından kullanılmış ve dönem insanlarının davranış değişimlerinin çok iyi gözlemlenebildiği bir mağaradır. Katmanlı kültür tabakaları Erken Üst Paleolitiğe (EÜP) aittir ve anatomik olarak modern Homo sapiensin Batı Avrasya’ya yayılımı ve burada yaşayan Neandertaller gibi yerel insan populasyonlarının yerini almasını yansıtır.
Hataydaki sistematik paleolitik araştırmaları 1950li yıllarda M.S. Şenyürek ve E.Y. Bostancı tarafından Çevlik civarında yapılan kazı çalışmalarıyla başlamıştır.
Üçağızlı Mağarası 1989 yılında Fransız araştırmacı A.M.Deroche tarafından bölgede yapılan bir yüzey araştırması sırasında bulunmuş ve burada 1990 1991 yıllarında kısa süreli kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir
1997 yılında Prof.Dr.Erksin Güleç yönetimindeki Uluslararası bir ekip tarafından yeniden başlatılan kazı çalışmaları o yıldan günümüze uluslararası bilim adamlarının katkıları ile devam ettirilmektedir.
konum:
Üçağızlı Mağarası Türkiye’nin güneyinde Hatay ilinin Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Çevlik kasabasının güneyinde, Meydan Köyü civarında yer alan Üçağızlı Mağarası, Asi Nehrinin denize döküldüğü bölgenin yaklaşık olarak 15 km güneyinde yer almaktadır. Mağara deniz seviyesinden 18 m yükseklikte olup, bir kireçtaşı burnu üzerinde yer almaktadır.
kaynak : Erksin Güleç Üçağızlı Ankara Üniversitesi