Doğu Akdenizde yaşayan bir tür kanatlı uçan balık, Exocoetus volitans familyasına özgü bir balık türüdür. Antik çağın büyük düşünürü Aristoteles in yazılarında bile sözü edilmektedir.
Akdeniz uçan balığı 200 metreye kadar uçabilir. Akdenizde dibe inmeden deniz yüzeyinde yaşar. Bazen büyük balıklardan kurtulmak, bazen de 80 km hızı bulan yüzme hızı yeteneği, su yüzeyinden 25 veya 50 cm yükselip büyük kanatlarıyla 2 ila 15 saniye arası ve 50–250 metrelik planör uçuşları yapar. Bu uçma şekli kuşların uçuşu gibi değildir; balık sudan dışarıya sıçrar, göğüs ve karın yüzgeçlerini gerip yelken olarak kullanır ve böylece 200 metreye kadar havada ilerleyebilir. Tekrar suyla temasa geldiğinde, kuyruk yüzgeci ile yaptığı çok hızlı bir haraket ile tekrar havalanabilir. Bunu birkaç kez peşpeşe tekrarlayabilir. Genelde balıkların bu uçma kabiliyetlerini kendilerini yemek isteyen büyük balıklardan kaçmak için kullandıkları düşünülür.
Planktonlar, omurgasızlar ve yavru balıklarla beslenir. Boyu 20–30 cm. olabilir.
Klasik suda yüzen balıkları kıskandırabilecek artı bir özelliğe sahip olan uçan balıklar, isimlerinden de anlaşılabileceği gibi yüzmenin yanı sıra, uçma özellikleri de bulunmaktadır.
Farklı türleri olan Uçan balıklar Atlantik, Büyük okyanus ve Akdeniz ve sıcak deniz iklimine sahip bölgelerde de yaşamaktadır. Yapı itibari ile büyük bir bedene sahip olan bu türler ise uçan balıklar, göğüs bölgelerinde bulunan yüzgeçlerinin kanat biçiminde olması nedeni ile denizde 2 ila 5 metre arasında yükselebilmektedirler. 2 ila 5 metre yüksekliğe ulaşan uçan balıkların bir kısmı da havada yaklaşık 300 metre kadar yol alabilmektedirler.
Birçok çeşidi bulunan uçan balıkların, büyük bir çoğunluğu açık denizlerde yaşamaktadır. Kalifornia ve dört kanatlı olan uçan balık türleri en bilindik türleridir. Göğüs yüzgeçlerinin balık üzerinde gösterdiği paraşüt etkisi ile deniz üzerinde bir süre uçarak tekrar denize iniş yaparlar. Uçan balık ve Tayyar balık isimleriyle anılan bu tür balıklar genellikle sıcak denizleri tercih etmektedirler. Vücut şekilleri itibari ile diğer deniz balıklarından farklı bir görüntüye sahip olmaması nedeniyle kefal balığını andırmaktadır. Yapı olarak çok büyük olmasa da en büyük ve en bilindik olarak 45 cm ile Kalifornia uçan balığı bilinmektedir.
Balıklar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda uçuşlarındaki en büyük etkenin, V şeklindeki kuyrukları oluşturmaktadır. Dişsiz bir balık olması nedeni ile deniz içindeki bitki ve deniz ürünlerine ait planktonlar ile beslenmektedirler. Ülkemizde sayısı çok sık olmamakla birlikte Marmara ve Akdeniz bölgesinde görülmüşlerdir. Sürü halinde dolaşan uçan balıklar genellikle hayati bir tehlike ile karşı karşıya kaldıkları dönemlerde sudan fırlayarak uçmaktadırlar. Onlar için uçmak hayat kurtarıcı bir özellik taşımaktadır.
Uçan balıkların en ünlülerinden olan dört kanatlı uçan balık türlerinde diğer türlerinden farklı olarak göğüs yüzgeçleri ile birlikte birde karın yüzgeçleri gelişmiştir. Uçan balıklar uçma özelliklerini daha çok hayat kurtarıcı olarak kullansalar da, yaptıkları bu özgürlük uçuşları sırasında genellikle martılara yem olmaktadırlar.
Samandağ çevlik sahilinden kalkan ve günübirlik keldağ turu düzenleyen gemile ile yapılan yolculuklarda bu balıklar görüntülenebilmektedir.