1960lı yıllarda kurutulan ve amik ovasına dönüştürülen Amik Gölü,Hatay ilinde olup Antakya Serinyol Reyhanlı üçgenindedir. Yerel halk tarafından IMK diye bilinen Ovanın mekezinde olup çukur bölümündedir. 100km kare civarında yüzölçümüne sahip olan göl,suyunun dışarıya suni yollarla tahliyesi sonucu küçülmüştür. Enson yapılan ölçümlerde 60kilometreye kadar düştüğü saptanmıştır.Eskiden Belen geçidinden görülebilen Gölünün deniz seviyesinden irtifası 80metredir.Derinlik sığ olup yağmurların ve Suyun azalıp, arttığı zamalarda su seviyesi 2 metre kadar yükselmektedir.Amik gölünün çevresi sazlık olup düz ve bataklıktır.Ocak Nisan ayları arasına göl ve bataklık çevresi genişler.Yazın daralır ve kurumaktadır.
Amik gölüne küçük asi karasu,muratpaşa ve afrin çaylarının suyu katılmaktadır. 13kilometre uzunluğunda olan küçük asi çayı ise, gölün bir kısım suyunu Asi ırmağına yollamaktadır. Gölün suyu tatlıdır.Gölün çevresi küçültülerek kazanılmış topraklar amik ovası olarak adlandırılmakta ekili alan haline getirilmiştir. Sulama ise yine kanallar ile yapılmaktadır.
Amik gölü taşkınların önlenmesi ve yer altı suyunun beslenmesi gibi önemli işlevleri sağlamaktadır. amik Gölü, göçmen kuşların göç yollarında bir dinlenme alanı oluşturmaktadır.Kuş çeşitliliği yüksek sayıda olup Avrupa ile Sibirya üzerinden Anadoluya uğrayan göçmen kuşların önemli bir kısmı kent üzerinden Afrikaya göç etmektedir.Göçmen kuşlar göç esnasında, atmosferdeki hava akımlarından yararlanır ve Belen geçidine vardıklarında bu hava akımı burada biter, Amik Gölünde konakladıktan sonra göçlerine buradan devam ederlerdi.
Tüm bilimadamlarının ortak görüşü Amik Gölünün Kurutulmasının Sonuçlarının Doğal felaket olduğudur. Tabii denge için önemli bir ders niteliğinde olan Amik Gölünün tahliye kanalları ile kurutulması bu göç yolu ve devamında yaşamın bütününde kalıcı tahribatlar meydana getirmiştir.
Bölgede bulunan köylüye toprak verme gafletiyle vidanjörler yardımıyla kanallar dfrenajlar tahliye edilen suyunun etrafa dağıtılıp kurutulan gölün, Hatayın ortasında yer alan ve şu an amik ovası olarak bilinen,bir zamanların kuş cenneti olan geniş ve büyük bir göldü.Amik gölüne ait suyun boşalttığı topraklar köylülere dağıtılmış, ancak sonradan çevrenin eko sisteminin değişmesi nedeniyle istenilen verime bir türlü ulaşılamamış, civarda var olan araziler de dahil olmak üzere yer yer su baskınları ile karşılaşılmıştır. Doğal yıkım olarak adlandırılan bu kurutmanın getirdiği sonuçlar da siyasi yöneticiler tarafından bu durum göz ardı edilerek, ovanın ortasına bir de hava alanı kurulmuştur. Bu kesim her bahar ayında sular altında kalmakta, yakın zamanlarda da ortasında tekrar bir göl oluşmaya başlamıştır. Doğa kendine ait olan gölü almaya başlamıştır. 1960lı yıllara ait haritalarda görülür.Amik gölünün kurutulması Doğa tahribatı olarak Türkiyedeki insan eliyle yapılmış en büyük çevre felakati olarak kayıtlara geçmiştir.